Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-вкусният и лек десерт за Великден е Пасха

Най-вкусният и лек десерт за Великден е Пасха

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Най-вкусният и лек десерт за Великден е Пасха

Най-популярният великденски десерт в Русия е така наречената пасха /от руската дума, която означава „Великден”/. Той се приготвя от стотици години, като основна съставка в него е изварата.

Най-безопасно е да се прави варена пасха, тъй като се избягва моментът на прибавянето на сурови яйца. Това понякога може да доведе до неприятни проблеми като салмонела.

Според руски диетолози най-вероятно в древността са измислили този десерт като преход от постите към по-мазните храни. Пасхата се яде точно на Великден, заедно с козунаците и яйцата.

След дългите пости всеки с радост ще опита този лек и въздушен десерт, който на практика е гъст крем. За да го направите, ще ви е необходима извара – 800 грама, по възможност по-нискомаслена.

Освен това ви трябват жълтъците на пет яйца и една чаена чаша течна сметана без захар. При липса на такава може да я замените с прясно мляко с по-висока масленост.

Ще са ви необходими също така ванилия, една чаена чаша пудра захар, 200 грама качествено краве масло. По желание можете да използвате нарязани на дребно сушени плодове, орехи, стафиди.

Завийте изварата в марля или тънка кърпа, сложете я в гевгир и затиснете с нещо тежко. Гевгирът трябва да е над тенджера, за да се стича излишната течност от изварата.

Разбъркайте жълтъците със захарта до побеляване и добавете ванилията и сметаната. Сложете на слаб котлон и варете до сгъстяване, като непрестанно разбърквате.

След като се сгъсти, отстранете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Отцедете изварата, претрийте през гевгир или през ситно сито и добавете към изстиналата яйчена смес.

Добавете сушените плодове, орехите и стафидите, ако желаете да има такива. Пасхата е вкусна и без тях. Завийте десерта във влажен тънък плат или марля, сложете във форма и затиснете с нещо тежко.

След 12 часа престой в хладилника обърнете върху красива чиния и украсете по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest