Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Вкусни идеи за Великденски Погачи

Вкусни идеи за Великденски Погачи

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Пита

Зарадвайте вашето семейство с домашно приготвена погача на светлия празник Великден. Вижте нашите предложения за вкусни домашни погачи.

Необходими продукти за първата погача: 1 кг пресято брашно, 1 кисело мляко, 3 яйца, 3 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 50 г мая.

Начин на приготвяне: Направете кладенче в брашното и в него изсипете киселото мляко и двете разбити яйца, захарта, солта, олиото. Прибавете и маята, която предварително сте разбили в малко хладка вода. Започнете да месите, докато не получите хубаво тесто.

След това го ударете около 50 пъти в масата и го оставете на топло да втаса. Разделете го на три части, всяка от които се разточва на дебели кори и го поставете една върху друга. Между тях трябва да поръсите обилно с олио.

Навийте ги на руло, като ги изтегляте и усуквате. След това ги навийте във формата на охлюв. Намажете една тава с олио, сложете погачата вътре и оставете отново да втасва. Намажете я отгоре с жълтъка от третото яйце и печете в умерена фурна.

Следващото ни предложение е за вкусна погача със сусам.

Великденска Пита

Необходими продукти: 500 г брашно, 2 яйца и 1 жълтък, 2 с.л. олио, ½ с.л. оцет, 1 с.л. захар, ½ ч.л. сол, 250 мл прясно мляко, 100 г краве масло, 20 г прясна мая /7 г суха/. За намазването са ви нужни 1 жълтък, 2 с.л. прясно мляко и сусам.

Начин на приготвяне: Маята и захарта се разтварят в 100 мл топло мляко и оставете да втаса някъде на топло за 10 минути. Пресейте брашно и солта и направете кладенче. В него се добавят разбитите яйца, останалото затоплено мляко, оцета, олиото и втасалата вече мая. Омесете тесто.

Поставете тестото в намазнена купа и покрийте с кърпа. Оставете да втаса докато не удвои обема си. След това го разделете на две равни части, а всяка от тях разделете на 4 части. Разточете всички 8 части на тънки кори и ги намажете с разтопеното краве масло. Съберете 4 кори една върху друга. Завийте ги заедно на руло. Направете същото и с другите 4 кори.

Нарежете всяко руло на триъгълни парчета. В средата на тава сложете изрязаните краища на рулата, а около тях – изрязаните триъгълници. Покрийте погачата, за да втаса отново. Разбийте в 2 с.л. мляко 1 жълтък и поръсете със сусам. Печете в предварително нагрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest