Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Великденски козуначени курабии

Великденски козуначени курабии

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Великденски козуначени курабии1 / 2
06/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
25-30 бр.
"Всички се фукат с козунаците, а вие се изфукайте с тези невероятни великденски козуначени курабийки"

Необходими Продукти

  • брашно - 5 ч.ч.
  • мая - 1 пакетче
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • бяло вино - 60 мл
  • дафинов лист - 1 брой
  • портокали - 1 и 1/2 ч.ч. портокалови кори
  • канела - 1/2 ч.л.
  • масло - 80 г
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • мед - 40 г
  • ванилия - 2 прахчета
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 150 мл
  • олио - 30 мл
  • орехи - 100 г
  • стафиди - 80 г
  • яйца - 1 жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка разбъркайте маята с 1 с.л. захар, 2-3 с.л. хладка вода и оставете да престои 10 минути.

Отделно смесете бялото вино, дафиновия лист, портокаловите кори, канелата, индийското орехче. Сложете ароматната смес да заври на силен котлон.

Щом кипне, намалете огъня и оставете да се редуцира до 1/4 ч.ч., за около 2 минути. Разбъркайте с маслото, меда, ванилията и оставете да се охлади, като извадите дафиновия лист.

В голяма купа или тава пресейте брашното без 2/3 ч.ч. и добавете захарта и солта. В кладенче посредата добавете сместа с мая и тази с подправките.

Замесете постепенно меко и еластично тесто, като посипвате от заделеното брашно. Прехвърлете готовото тесто в намазнена тава, покрийте го и оставете на топло да втаса за около 1 час и 30 минути.

Ядките запечете за кратко върху сух тиган на котлона и оставете да се охладят. Смесете стафидите и ядките в тестото. От тестото се оформят еднакви топки с желаната от вас големина, които подреждайте в намазнената тава на разстояние една от друга.

Оставете да починат за 10 минути и ги намажете с разбития жълтък.Оставете отново да втасат покрити с кърпа за 2 часа.

След това поръсете с кристална захар и сложете да се пекат в загряна умерена фурна за около 45 минути. Изпечените Великденски козуначени курабии завийте в кърпа и оставете да изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

N1
N1
Манджа с грозде ;) Намазаните със суров жълтък курабии ще седят 2 часа на топло да втасват и като изсъхне жълтъка ще се поръсват със захар, хахаха И не се казва "загряна" фурна, а ЗАГРЯТА !!! Научете го тоя български най-сетне :(
05.09.2013 05:19
ани
ани
Нещо ми е съмнителна тази рецепта...Няма да рискувам.Някой ако я пробва да каже как е:)))
18.08.2013 17:55
2