Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави страхотен козунак с глазура

Как се прави страхотен козунак с глазура

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как се прави страхотен козунак с глазура

Козунакът и боядисаните яйца са главните герои на Великденската трапеза. За да направите страхотен великденски козунак със стафиди и глазура, ще ви трябват един килограм брашно, триста грама масло, триста и петдесет милилитра прясно мляко, сто милилитра олио, пет яйца и един жълтък, петдесет грама мая, четиристотин грама захар, четири ванилии, една чаена лъжичка сол, сто и петдесет грама стафиди.

За глазурата на козунака е необходим един белтък, двеста грама пудра захар, една супена лъжица лимонов сок.

Пресейте два пъти брашното. Оставете маслото да омекне на стайна температура. Отделете жълтъците на петте яйца. Жълтъците и белтъците излейте в различни купи.

Добавете към жълтъците солта, захарта и ванилията и разбийте до бяло. Налейте петдесет милилитра от топлото мляко в купа, добавете една супена лъжица захар и разбъркайте. Натрошете маята в млякото и разбъркайте с лъжица.

Оставете сместа на топло за половин час. Пресейте отново сто и петдесет грама от брашното и долейте останалото мляко. Разбъркайте. Излейте в нея сместа с маята. Оставете на топло за един час.

Сместа ще се увеличи, ще се набръчка и ще спадне. Тогава добавете в нея жълтъците със захарта и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг и добавете към сместа с жълтъците.

Добавяйте на порции пресятото брашно и замесете тесто. В началото на месенето то е доста течно, затова периодично намазвайте тестото и ръцете си с олио.

Замесване на тесто за козунак

Като продължавате да месите тестото, добавете в него омекналото масло, нарязано на парченца. Трябва дълго да месите тестото, за да не се лепи по ръцете ви.

Хубавото тесто се меси един час. Сложете го в купа, завийте я с кърпа и я оставете за три часа на топло. След това го натиснете в средата с юмрук, за да изкарате въглеродния двуокис от него. Извадете от купата и месете две минути. След това го върнете в купата и оставете на топло за пет часа.

Добавете стафидите и месете тестото за козунака, за да се разпределят равномерно. Намажете формата за печене с олио, поръсете с брашно дъното и страните. Още по-добре е ако сложите на дъното хартия за печене.

Завийте формата с кърпа и оставете за един час на топло. С един жълтък, в който сте добавили една супена лъжица вода, намажете козунака. Нагрейте фурната до сто и осемдесет грама. Изпечете козунака за около час.

Не отваряйте фурната, за да не спадне вашият пухкав козунак. Ако горната му част се зачерви твърде бързо, покрийте го с фолио. Проверете готовността на тестото с клечка за зъби.

Внимателно извадете козунака от формата за печене, като си помагате с нож. Козунакът изстива най-добре на възглавница. Сложете чисти кърпи върху възглавница и сложете козунака да легне на една страна. На всеки петнадесет минути завъртайте козунака, докато изстива, за да не стане крив. Може да оставите козунака да изстива и върху решетка.

Време е да приготвим глазурата за козунака!

Панетоне с глазура

Разбийте един белтък до пяна, добавете половината пудра захар и разбъркайте. Изцедете сока от един лимон и добавете в сместа. Добавете постепенно останалата пудра захар, докато глазурата за козунака стане гъста. Може да се наложи да използвате повече пудра захар, отколкото е указано в рецептата за глазурата. Имайте го предвид.

Полейте с глазура козунака. Върху глазурата със стафиди можете да изпишете „Х.В.” В закрит съд готовият козунак с глазура може да се съхранява повече от седмица, без да стане твърд.

С приготвената глазура успешно може да украсите:

- козунак без месене;

- козунак без яйца;

- плетен козунак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
46
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Теодора Мещерова
Какви са тези продукти? Аз направих козунак с половин килограм брашно, 125 гр масло, 3 яйца, 200 мл мляко и 11 гр мая. Тоя продукти в статията са сигурно за 5 козунака, не за един.
0
0
Мириам
Мириам
18.04.2014 23:07
Вие сигурни ли сте, че някога сте правили козунак по тази рецепта? Първо,на 1кг.брашно ако сложите 400гр.захар,несъмнено ще получите много сладки и сбити козунаци. Второ,ако оставите тестото да втасва 3 или 5 часа,то ще превтаса и целия ви труд ще отиде по дяволите.
6
0
Камчев
Камчев
29.03.2013 19:25
сорида(а)йахоо.сом трябва да се напише на латиница, но тук не става. Първата дума е "корида", но започва с буквата "си" (българско "С"), после маймунското "а" и после точка ком, дано да сте разбрали
0
0
Камчев
Камчев
29.03.2013 19:15
Макар че изглежда малко сложна тая рецепта мисля, че козунака трябва да стане сполучлив. Пропуснато е да се добави настърганата лимонова кора, която е задължителна за козунак, а също и едрата захар, орехите и маковото семе за поръсване отгоре. Успех на тези, които ще се престрашат да го направят. Ако се нуждаете от помощ пишете ми на
2
1