събота, 7 април 2012 г.

Едно вегетарианско меню за великденския обяд



За вегетарианците Великден е един фест от пресни пролетни зеленчуци. Тук ние ще ви представим някои традиционни (и някои не толкова традиционни) вегетариански и вегански рецепти за вашия великденски обяд или вечеря.

Студен чай с плодове


Продукти:

4 торбички чай
10 листенца от мента
2 с.л. захар
сока от 2 големи портокала, плюс малко парчета за сервиране
сока от 2 лимона или лайма
кубчета лед
400мл. вода, тоник или газирана вода
разрязани на две ягоди за сервиране

 

Зелена салата 




Продукти:
марули, зелени салати
червен лук
морков
краставица
чери домати
червено или зелено зеле
1 1/2 чаени лъжици червен или бял винен оцет
1/2 чаена лъжица изсушен босилек или риган
Сол и пипер
1/4 чаша зехтин
Начин на приготвяне:
Накиснeте листата от маруля в голям съд с топла вода или на мивката. Сменяйте водата, докато ги изчистите. Оберете листата и им махнете стеблата. Оставете ги да се изцедят. 
Разкъсайте листата на парченца с размерите на хапка и ги поставете в купа за салата.
 

Нарежете останалите зеленчуци. Налейте оцета в малка купичка. Добавете босилек или риган, също така сол и пипер на вкус. Бъркайте, докато бавно добавяте зехтина. Залейте салатата с дресинга и разтръскайте, за да се покрие добре.

 Дяволски яйца

Необходими продукти: 

12 яйца;
4 супени лъжици майонеза;
1 супена лъжица къри или  капка Табаско 
1 супена лъжица дижонска горчица;
1 чаена лъжичка семена горчица;

1 с.л. ситно нарязани кисели краставички
1 връзка магданоз.


Начин на приготвяне: 

Сложете яйцата в тенджера и ги залейте с хладка вода. Нека кипнат, след което ги свалете от огъня и оставете настрана за 15 минути. 

Обелете яйцата и ги разрежете на две. Махнете жълтъците. Смесете последните с останалите съставки. Напълнете белтъците и сервирайте. 


























Запечени картофи със сок от лимон и подправки


Продукти:


4 суп.лъжици зехтин 
5 скилидки чесън
1ч.лъжица сух джоджен (или риган или розмарин, подправките са по ваш избор)
2 лимона
сол на вкус
черен пипер
магданоз/сух или пресен
около 1кг. картофи



Начин на приготвяне:

Измиваме и почистваме картофите. Леко ги сваряваме за около 15 мин. в подселена вода.

Смесваме в купичка сока от двата лимона, зехтина, ригана пресованите скилидки чесън, черен пипер, разбъркваме за да се смесят хубаво съставките.
 
Слагаме картофите в леко намаслена тава. Изливаме отгоре сместа, с лъжица хубаво разбъркваме картофите, така че да се "овалят" хубаво в сместа с подправки. Поръсваме със сухи подправки.



Моркови с мащерка и мед


Придайте вкус на морковите с тази лесна рeцепта - необходими са само моркови и още 3 съставки!

Необходими продукти за 8 порции:
• 1 кг моркови
• 25 г масло
• няколко стръка мащерка
• 1 с.л. мед




Начин на приготвяне:
Сложете морковите в широк тиган. Добавете маслото,  меда и 500мл. или 2см. вода, стръкчетата мащерка и щипка сол. Увеличете степента на котлона, кипнете и оставете да се готви докато водата се изпари, а морковите омекнат и станат лепкави от меда. Намалете температурата и гответе морковите на слаб огън като разбърквате докато станат лъскави. Сервирайте ги като ги поръсите с още малко мащерка.

Сос от джоджен

Продукти:
50гр. захар
150мл оцет
голяма връзка от мента/джоджен






Начин на приготвяне: 

Разбъркайте захарта, оцета и ситно нарязания джоджен. Оставете го за 10 мин. за да може захарта да се разтвори напълно.

Мариновани зеленчуци на скара
Комбинация от зеленчуци на скара с марината от чесън, мащерка и розмарин.
Продукти: 

900 кг зеленчуци – аспержи, тиквички, сладки картофи, патладжани, червен лук, кочани царевица, гъби.
ЗА МАРИНАТАТА:
1 глава чесън, скилидките обелени
2 с.л листа от мащерка
1 с.л листа от розмарин
8   дафинови листа
2 ч.л счукан черен пипер
150 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Във времето за подготовка не е включено време за мариноване. Времето за готвене зависи от зеленчуците.
1. Сложете съставките за маринатата в кухненския робот с 1 с.л. морска сол и ги смелете на паста.
2. Нарежете зеленчуците на едри парчета и ги сложете в купа или в здрав плик заедно с маринатата. Разбъркайте, за да се покрият добре и ги оставете няколко часа да поемат ароматите.
3. Загрейте скарата и започнете печенето с „по-упоритите” зеленчуци – картофите, лука и царевицата. После сложете патладжана, аспержите и тиквичките. Времето за печене зависи от вида и дебелината на зеленчуците. Поднесете ги върху плато, от което гостите да вземат сами. отгоре със сух магданоз и сол на вкус. Печете за 20-25 мин в загряла фурна.



Плетен козунак


Продукти:
• Брашно – 6 ч. ч.
• Прясно мляко – 1 ч. ч.
• Масло -250 гр.
• Яйца – 6 бр.
• Мая – 50 гр.
• Стафиди – 100 гр.
• Кора от лимон – 1 бр.
• Захар – 3 /4 ч. ч.
• Сол – 1 ч. л.
• Ром – 2 с. л.
• За украса кафява захар и бадеми
Начин на приготвяне:
Маята се размива с малко мляко, солта, захар 2 с.л. и брашно да стане на каша и се поръсва с малко брашно. Оставя се да бухне. Маслото и 50 грама захар се разбиват на пяна, към тях се прибавят 5 жълтъка, а след това останалата част от млякото, брашното и втасалата мая. Тестото се омесва добре, прибавят му се и стафидите.след като втаса се разрязва на 3 или 5 парчета, като всяко се оформя на фитил. Фитилите се сплитат и се поставят в намазнена тава с олио за да втаса втори път. Намазва се отгоре с разбито яйце, поръсва се със захар и се набучват бадеми. Пече се в умерена фурна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes