Постинг
16.04.2009 11:52 -
За великденските обредни хлябове и за Великден
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 19198 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 17.06.2009 15:00
Прочетен: 19198 Коментари: 5 Гласове:
0
Последна промяна: 17.06.2009 15:00
Неотменна част от трапезата за Великден са великденските обредни хлябове. Тъй като приготвянето им е свързано с боядисването на яйцата, те се замесват на Велики четвъртък или на Разпети петък, но най-често в съботата преди големия празник, наричана Душна събота (на Душната събота жените носят на гробищата от яйцата и хлябовете).
Хлябовете се приготвят от младия квас, пресято бяло пшенично брашно от най-хубавата пшеница и мълчана вода, донесена в зори от мома или млада невеста, в пълно мълчание и без да се разлее нито капка от нея. Наричат се кравай, кукулник, паска, пита, турта, яйчелник, колак, пармак, кукла, боговица, каниска... Формата им е най-различна: кръгли, елипсовидни, продълговати, като плетеница или различни скулптурни фигури (конче, крава, змиорка, кола, хамбар и др.). Повърхността на обредните хлябове е с много богата пластична украса – соларни символи, растителни елементи, кръстове; бобови и царевични зърна, сушени сливи, стафиди и великденски яйца. Предназначени са за празничната трапеза, за кръстника и близките, за лазарската кумица.
Великденски обредни хлябове
Великден се празнува три дни – първият е в неделя, когато след тържествената църковна служба всички се поздравяват за празника с „Христос возкресе” и се чукат с боядисаните яйца. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже най-здраво (борец, борак, кълцок, къцач) ще е здрав през годината. Свещта от църквата се отнася у дома, където всички отговяват – хапват по малко яйце и обреден хляб. Черупките от счупените яйца залепват с тесто на горния праг на вратите, за да не влезе зло вкъщи, и започват да се хранят. На Великден се правят традиционните гостувания на младоженците у кумовете и родителите на невестата, като се носи каниска – великденски яйца и обреден хляб – поднасяна с целуване на ръка, а младоженците получават същия дар. Задължителен елемент от ритуалната обредност през трите празнични дни са люлките и хората, придружени с митични песни, в които писъства мотивът за змея и самодивите. В понеделник в някои райони се изпълнява обичаят размятане на яйца – застанали в две групи, една срещу друга, момчета и момичета търкалят помежду си великденски яйца. Това се прави за плодородие и против градушка, затова този понеделник се нарича разметан. Освен задължителните за обредната трапеза яйца и обредни хлябове (днес те са заменени от козунаците) за празника се приготвят още баница, печена луканка, саздърма с яйца, старец, кокошка с лук. Моето предложение за вас е Кокошка с лук, дюли и или ябълки Необходими са една кокошка (пиле), около килограм (може и повече) кромид лук, около 200 г масло, една дюля и или една-две ябълки, сол, червен пипер, магданоз и джоджен, чаша бяло вино или бира. Кокошката се нарязва на парчета, леко се запържва в мазнината, като се добавя червеният пипер; залива се топла вода е се слага да ври (не много дълго, за да не се развари). Лукът, дюлята и ябълката, нарязани не много ситно, се запържват леко. Парчетата от кокошката се изваждат, нареждат се в тавичка, върху тях се слагат запържените лук, ябълки и дюля. Заливат се с част от бульона, добавя се малко мазнина, виното и се пече на слаба фурна. Малко преди месото и лукът да се запекат, се добавят джодженът и магданозът. Да ви е сладко! На Великден празнуват именниците: Величко, Величка, Велико, Велика, Велина, Вили, Велиана, Виляна. Да е живо и здраво името им.
----------------------------------------------------------------------------------
The Easter Computus and the Origins of the Cristian Era
Великденски обредни хлябове
Великден се празнува три дни – първият е в неделя, когато след тържествената църковна служба всички се поздравяват за празника с „Христос возкресе” и се чукат с боядисаните яйца. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже най-здраво (борец, борак, кълцок, къцач) ще е здрав през годината. Свещта от църквата се отнася у дома, където всички отговяват – хапват по малко яйце и обреден хляб. Черупките от счупените яйца залепват с тесто на горния праг на вратите, за да не влезе зло вкъщи, и започват да се хранят. На Великден се правят традиционните гостувания на младоженците у кумовете и родителите на невестата, като се носи каниска – великденски яйца и обреден хляб – поднасяна с целуване на ръка, а младоженците получават същия дар. Задължителен елемент от ритуалната обредност през трите празнични дни са люлките и хората, придружени с митични песни, в които писъства мотивът за змея и самодивите. В понеделник в някои райони се изпълнява обичаят размятане на яйца – застанали в две групи, една срещу друга, момчета и момичета търкалят помежду си великденски яйца. Това се прави за плодородие и против градушка, затова този понеделник се нарича разметан. Освен задължителните за обредната трапеза яйца и обредни хлябове (днес те са заменени от козунаците) за празника се приготвят още баница, печена луканка, саздърма с яйца, старец, кокошка с лук. Моето предложение за вас е Кокошка с лук, дюли и или ябълки Необходими са една кокошка (пиле), около килограм (може и повече) кромид лук, около 200 г масло, една дюля и или една-две ябълки, сол, червен пипер, магданоз и джоджен, чаша бяло вино или бира. Кокошката се нарязва на парчета, леко се запържва в мазнината, като се добавя червеният пипер; залива се топла вода е се слага да ври (не много дълго, за да не се развари). Лукът, дюлята и ябълката, нарязани не много ситно, се запържват леко. Парчетата от кокошката се изваждат, нареждат се в тавичка, върху тях се слагат запържените лук, ябълки и дюля. Заливат се с част от бульона, добавя се малко мазнина, виното и се пече на слаба фурна. Малко преди месото и лукът да се запекат, се добавят джодженът и магданозът. Да ви е сладко! На Великден празнуват именниците: Величко, Величка, Велико, Велика, Велина, Вили, Велиана, Виляна. Да е живо и здраво името им.
----------------------------------------------------------------------------------
The Easter Computus and the Origins of the Cristian Era
Тъжен помен за един блог
Регистрация на фирма - ЕООД или ЕТ да из...
Бивш швейцарски разузнавач: Европа е в п...
Регистрация на фирма - ЕООД или ЕТ да из...
Бивш швейцарски разузнавач: Европа е в п...
Следващ постинг
Предишен постинг
Светли празници!
цитирайХубави празници и много радост в душите!
цитирайсложих ти статията в свежо, за да научат повече хора за обредните традиции.
На всеки, който е харесала статията може да гласува, щом вижда че линка показва свежо!
Бъди благословен!
цитирайНа всеки, който е харесала статията може да гласува, щом вижда че линка показва свежо!
Бъди благословен!
Мого полезно!
Воистена воскресе!
Здраве и дълголетие!
цитирайВоистена воскресе!
Здраве и дълголетие!
5.
анонимен -
H.S.M.
19.04.2009 11:25
19.04.2009 11:25
Hristos Voskrese.Mn dobre e napisano vsi4ko !4ydesno
цитирайТърсене
Блогрол