сряда, 31 март 2010 г.

Великденски сладки








Продукти

250 г меко масло
120 г пудра захар
1 цяло яйце + 2 жълтъка
300  г бяло брашно
100 г оризово брашно
100 г пшеничено нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия и по желание лимонова кора










Това е базовата рецепта. Аз сложих и две счукани на прах. бобчета Тонка. Имат силно изразен костилков аромат и са много подходящи за всякакви сладки неща. Може да подправите тестото с канела, кардамон, джинджифил, какао и други аромати, които обичате.




 





Приготвяне

*
Разбъркайте маслото със захарта и ванилията и прибавете яйцаето и жълтъците. В друг съд смесете всички сухи съставки и ги прибавете към маслената смес. С ръце бързо съберете всичко на топка и омесете за много кратко време. Ако е нужно добавете още малко брашно. Приберете тестото в хладилника за 1 час като го завиете в найлоново фолио.










* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Така то няма да залепва и ще се нуждаете от съвсем малко брашно за поръсване и то само, ако е необходимо.

* Изрежете бисквити с различни форми и ги изпечете в предварително загрята на 170*фурна. За ваше удобство винаги печете върху хартия.

* След като бисквитите се охладят ги украсете според въображението си.








* Тук може да видите рецепта за домашен айсинг.









* След това изрисувах различни Великденски мотиви с флумастери, които са с ядливи бои. Може да ги намерите в магазините за специализирано сладкарско оборудване или да ги поръчате през Интернет.










* Всичко е пъстро и весело. Да зарадваш децата е истинско удоволствие. Разбира се, направих някои от сладките само с белтък, оцветен в различни цветове.










* Е, в къщи няма нито една бисквитка, всичко е пакетирано за подаръци на близки и приятели. Какво по-хубаво от това!









* Желая на всички от сърце светли Великденски празници. Бог да ви пази!












.

.

35 коментара:

  1. Невероятни творения! Възхищавам се на таланта ти и на търпението да ги изрисуваш!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, прекрасни са! Толкова са свежи и весели! Много оригинално и цветно!

    Весели празници!
    Прегръдки, Милена

    ОтговорИзтриване
  3. Ехааааа, надминала си себе си! Стахотни са!!! Аз си взимам тази с кокичето :) Весели празиници от мен и да публикуваш всичко от Великденската ти трапеза.

    ОтговорИзтриване
  4. Много са красиви,ще ми дожалее ако трябва да ги схрускам.

    ОтговорИзтриване
  5. какая красота!!!!!!! я тоже немного выпекаю , приходи посмотреть)))))

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни сладки! Децата много ще им се радват :)

    Весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли,
    чудесни бисквитки -
    много слънчеви, цветни и празнични!
    Моите поздравления за идеите, търпението и
    настроението, което създават!
    Хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни са, Йоли!
    Наистина си много търпелива,
    но сигурно ти доставя удоволствие!
    Слънчеви и усмихнати празници, мила!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Миличка, толкова са красиви, толкова цветни, че си мисля...нима тази красота може да се хапва? ехеххее
    прегръщам те и ти изпращам усмивки :)))))

    ОтговорИзтриване
  10. Йолииии,прекрасни са ,миличка ...:*

    ОтговорИзтриване
  11. В никакъв случай смешни!Толкова са приказни.Създават истинско пролетно и празнично настроение!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Божествени, уникални, абе направо са нереално красиви, само да посмеете да ги изядете....!
    Светли Великденски празници, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни курабии! Рисунките върху тях са чудесни- направила си ги с голямо майсторство, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. О,момичета ... толкова хубави думи само за един ден.Как да не съм щастлива? Благодаря ви от сърце мили дами.Бисквитките ще отидат изцяло за подаръчета,а кой ще ги яде ... това вече не знам.Слънчеви и прекрасни празнични дни ви пожелавам.

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятни са. Толкова са красиви и сладки! Ппоздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте
    Казвам се Ангел живее в Аржентина, но аз съм чилийски
    Аз наистина харесва блога си ще се опитам да направя една рецепта
    е много красива
    Аз ви каня да знаете моята храна блог Чилийска
    http://comidachile.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  17. Маги,благодаря ти скъпа.

    Анджела,толкова се радвам ... това е от другия край на света...От сърце ти благодаря да прекрасните думи.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли,
    предстои ми да правя такива бисквитки. От една доза, колко бройки излизат?

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, .... ох.... не по-малко от 30 бих казала.Ама как пък никога нищо не броя ...трябва да се науча,крайно врме е просто!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Йоли, гледам те по Йолисима,но рядко дават рецептите ти . Всичко ми харесва ,особено когато украсяваш сладкишите.Страхотна си.

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти много.Ама не ти ли писна от тия повторения? Да ти кажа, като за малоумни повтарят всичко.Надявам се скоро да има нови епизоди все пак!Обичам да украсявам точно сладките неща.В тях виждам най-много възможности за фантазиране.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Йоли,
    Правила съм някои от твоите рецепти и резултата винаги е безупречен. Гледам и предаванията ти по Ютилисима, само че са прекалено малко според мен, дано да се увеличат .... :)

    Иска ми се да направя вкусни какаови бисквити наподобяващи вкуса на Еверест( те са ми любими).
    Дали това е правилната рецепта или би ми препоръчала друга рецепта за бисквити.
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  23. Много си мила Хриси. Благодаря ти от сърце! Ще погледна после в нета как изглеждаха бисквитите и ще помисля.Или пък ти ми кажи.Тунквани ли са с шоколад?Ще измислим нещо, което според мен ще ти хареса повече.И ще е с масло, а не с маргарин или рстителни мазнини.

    ОтговорИзтриване
  24. Просто искам да са крехки и вкусни какаови бисквити, а това, че ще са домашно производство просто няма какво да се коментира, иначе до сега да съм взела един пакет от магазина. Еверест ги има и тунквани, но това не е проблем. Май утре ще взема да ги направя най-вече, че само като ги гледам и ми се дояждат още повече. Ще споделя после дали съм останала доволна от себе си :)))

    ОтговорИзтриване
  25. Бисквитите станаха прекрасни, направо нямам думи да опиша вкуса им. От какаото така се размириса, все едно , че са с шоколад. Даже мъжа ми вика, линд ли сложи :) :) :) Страхотни, бързо се омесва тестото и най-вече накрая хапването. Май скоро ще трябва още една доза да направя, че тези днес още ще заминат. Благодаря Йоли за невероятната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  26. О,Хриси.Такава си ми сладурана!Благодаря ти миличка.Радвам се,че хареса бисквитките.Всъщност мислех да ти предложа нещо позобно - масло,яйце,какао и брашно,но с бакпулвер.Защото именно той ги прави много крехки и леки.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  27. Искам да попитам скакви продукти и как се прави украсата на сладките :)

    ОтговорИзтриване
  28. Украсата на сладките е същата като при Мартенските бисквити, които скоро публикувах. Там съм обяснила по-подробно.Поразгледай и ако нещо не е ясно с радост ще ти обясня.Успех.

    ОтговорИзтриване
  29. Невероятни са.Весели и свежи.Но да те попитам украсените сладки трябва ли да се съхраняват в хладилник заради белтъка,а ако не колко време издържа украсата?

    ОтговорИзтриване
  30. Много ти благодаря,радвам се,че ти харесват сладките.Не, не се съхраняват в хладилник в никакъв случай.Ще се овлажнят и белтъка ще се обезформи.Издържат страшно дълго време...поне месец.Давай смело.

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря ти,Йоли.Винаги си толкова мила и отзивчива.Страхувах се да не натровя някой гост и сладките ми бяха вкусни,но скучни.Не съм добра художничка,но малко цвят ще им дойде добре.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте,
    Дали тези сладки биха се получили, ако заменя маслото със свинска мас? Имам алергия към млечни продукти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Много съжалявам да чуя това. Голям бич е непоносимостта към лактоза, особено за България. Все още нямаме на пазара достатъчно продукти, освободени от лактоза и хората с този проблем наистина много ограничават храната си. дано скоро има изобилие от тези храни, така, както е на Запад.

      По принцип сладките ще се получат с мас, даже ще са по-пръхкави и вкусни, ако питаш мен. Обичам мас и я ползвам и за сладки, и за солени ястия. Само да вметна, че точно поради тази причина ще станат малко по-ронливи и крехки от тези с масло. Имам една рецепта, мисля, че беше "Ябълкови курабии". Май тя беше с мас. Ако искаш я погледни.

      Ще се радвам, ако занапред посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Благодаря ти.

      Изтриване
  33. тези красоти са за изложба.-мен ще ме е ял да ям от тях

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря!Радвам се, че ти харесват! Да ти призная ли, че не ги ядем? Всъщност, правя ги винаги за подаръци на близки и приятели. Синът ми, както и аз ги предпочитаме без глазура. Много сладки стават с нея, но пък са по-празнични, да. Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване