Великденски сладкиш
Рейтинг: Сложност: Изпробвана: 6 Любима на 101 готвача |
Снимката е добавена от tillia
Необходими продукти
- • козунак
- • нишесте ванилия
- • захар
- • 1.2 л прясно мляко
- • 200 г масло
- • орехи
- • стафиди
Начин на приготвяне
Приготвя се нишестето - смесва се с около 150 мл мляко и се прибавя към свареното и подсладено (на вкус) мляко (850 мл), като непрекъснато се бърка, за да не стане на бучки, или както е указано на опаковката. Към готовия крем се прибавя маслото и отново се бърка, докато се разтвори напълно. Козунака се нарязва на по-дебели филийки. Всяка филийка се потапя за много кратко в останалото мляко и се подреждат в тава. Заливат се с крема, поръсват се с орехи и стафиди. Реди се втори пласт козунак и се залива с останалото нишесте. Пак се поръсва с орехи (за да стане по-красиво, може да са цели половинки) и стафиди. След като изстине, сладкиша се оставя да се стегне в хладилник за около час.
Рецептата е добавена от mimoza784 на 26 Януари 2010 г.
Още рецепти за:
Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
снимки от ma_rri_na [Изпробвал рецептата] |
3 Май 2021 | |
# 13 ma_rri_na [Изпробвал рецептата] | Много лек и напоен сладкиш се получи. Съпругът ми "зацикли" още на първият козунак / двукилограмов /и реших да разнообразя. Аз добавих към крема карамелизирани парченца ананас, по спомени от моето детство. Майка ми сиропираше козунака или козуначените кифлички с компот от ананас и добавяше плода към крема. Тогава това беше някаква екзотика. Гарнирах с разбито маскарпоне със сметана и кондензирано мляко, а стафидите и орехите са от козунака. [Изпробвана] | 3 Май 2021 |
# 12 mimoza784 [Автор на рецептата] | Старая се, Цвети И бабините и майкини рецепти записвам. Нищо не може да се сравни с техния вкус! | 12 Апр 2018 |
# 11 CVETETO3101 [Изпробвал рецептата] | Всички да сте живи и здрави и Бог да ви помага! А ти записвай всички бабини рецепти и ги поствай тук, за благо на съфорумците. Обичам автентични рецепти и най-важното - вкусни са ми. На времето много разпитвах моята баба как е съхранявала пържена риба дълго време /естествено без хладилник/, но не би - не си спомняше милата... Та затова записвай, да не се губи! Тези дни ще пробвам и ще постна една австралийска рецепта със стар козунак. Привет, мила! | 12 Апр 2018 |
# 10 mimoza784 [Автор на рецептата] | Цвети, благодаря за топлите думи! Рецептата я имам от моята баба, която винаги го приготвя на Веилкден | 12 Апр 2018 |
# 9 CVETETO3101 [Изпробвал рецептата] | Тази рецепта е много добра и се получава вкусна утилизация на поизостанал козунак. Правила съм я с добавка натрашени Лайън десертчета в крема. Днес обаче, отчасти рецептата я копираха в Бон Апети като са добавили яйца в крема. Все пак предпочитанията са ми към тази рецепта! [Изпробвана] | 11 Апр 2018 |
снимки от miteva71 [Изпробвал рецептата] |
18 Май 2016 | |
# 8 miteva71 [Изпробвал рецептата] | Ето и снимки, за жалост не можах да направя снимка на парче | 18 Май 2016 |
# 7 mimoza784 [Автор на рецептата] | Митева, благодаря че сподели рецептата за твоя сладкиш. Сигурна съм, че се е получил страхотен! | 9 Май 2016 |
# 6 miteva71 [Изпробвал рецептата] | Наистина идеята е перфектна! Малко промених рецептата. Накъсах козунака на по-малки хапки и го разделих в 2 дълбоки купи. Направих 2 крема - пудинг Ванилия и пудинг Шоколад на д-р Йоткер. Към шоколадовия добавих 2 с. л. ром и 1 с. л. какао, изсипах в едната купа и разбърках добре, като се постарах да няма сухи парчета козунак. После изсипах сместа в леко намазнена форма за торта. Оставих леко да стегне и намазах пласта със сладко от череши. Към ваниления крем добавих още 2 прахчета ванилия и 1/2 ч. ч. смлени орехи. Пак разбърках хубаво с козунака и изсипах върху другия. След като престоя една нощ в хладилника резултата беше просто невероятен! [Изпробвана] | 8 Май 2016 |
# 5 mimoza784 [Автор на рецептата] | Илиянче, много се радвам, че ти е харесал Този сладкиш винаги присъства на Великденската ни софра. Хем обира останалите козунаци, хем може да се импровизира според всеки вкус Благодаря ти, че си изпробвала рецептата! | 23 Апр 2014 |
# 4 Iliana-1983 [Изпробвал рецептата] | Страхотна идея за оползотворяване на изсъхналия козунак. Аз ползвах пудинг Сметана и пудинг Шоколад на д-р Йоткер и наръсих само със стафиди между пластовете. Много лесно, невероятно вкусно, а на всичкото отгоре- и практично! Браво! [Изпробвана] | 22 Апр 2014 |
# 3 gkostova04 [Изпробвал рецептата] | Стана много вкусно. Добавих му и кокосови стърготини. [Изпробвана] | 9 Май 2013 |
# 2 romantika | Изглежда страхотно а и ми се струва лесен за приготвяне. | 29 Апр 2011 |
снимки от tillia [Изпробвал рецептата] |
28 Апр 2011 | |
# 1 tillia [Изпробвал рецептата] | Получи се чудесен сладкиш /по-скоро торта/! Ползвах пудинг "Шоколад" и "Карамел". Така се получиха 3 цвята - от козунака и от кремовете. Отгоре украсих със стафиди, орехи и останала ми от друг десерт сметана. [Изпробвана] | 28 Апр 2011 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.