Великден за начинаещи

Доста време ме занимаваше въпросът „Какво да подготвя за Великден?” като знам, че не мога да се меря с вещите кулинарни експерти с многогодишен опит (като доста от жените от поколенията над 50 годишните).
Преди винаги избирах или да не правя нищо или да купя готов козунак и само да боядисам яйца. В последните години, реших да се пробвам с козунаците.

Излишно е да казвам, че някои от първите ми опити завършваха с колосално фиаско. Най-фрапиращият ми случай е, че веднъж в суматохата (с една приятелка пробвахме различни рецепти), в една от дозите сложих вместо захар, съответното количество сол в тестото… По-лошото е, че това се разбра чак в последствие, след като дълго се чудихме, защо не се надига проклетото тесто и решихме все пак да го изпечем… В интерес на истината, тестото се надигна при печенето и на вид беше идеално, но за съжаление с отровен вкус. Разбрали грешката, веднага забъркахме ново тесто, което се получи отлично. Винаги си спомням със смях за този случай, защото си изкарахме забавно, независимо от временните затруднения. Важно е да имате решителност и упоритост да не се отказвате, докато не стане.

Приготвянето на домашен козунак е рисково начинание. Обаче, само който не е пробвал, той не е сбъркал и в последствие – успял. Необходима е и добронамерена жертва с готовност да яде и хвали творбата ви.

В общи линии, по метода на „грубата сила” съм достигнала до успешна рецепта, която ще споделя с вас. Нямам претенции да е шедьовър, но с повече късмет, може да се сдобиете с нещо ядливо, направено от най-качествени продукти, а защо не и да блеснете пред роднини и приятели.

Може да се намерят десетки рецепти за козунак. Детайлите по изпълнението са нещото, което може да провали и най-точната рецепта.

Необходими продукти за козунака:

– ТЪРПЕНИЕ и ВРЕМЕ. Правенето на козунак е пипкава и уморителна работа. Цялата процедура отнема ~ 3-4 часа до получаването на крайния продукт.
Козунакът се приготвя в събота.

– 1,4 кг брашно – трябва да имате резервно количество, защото често се налага да се добавя
– 1 кубче мая (~ 40 гр) – да НЕ е суха мая от пакетче !
– 450 гр захар
– 250 гр масло – качествено масло, да не е солено
– 8 яйца (отделя се 1 жълтък за намазване)
– 250 гр прясно мляко
– 2 с.л. ром или коняк,уиски – истински алкохол, не есенция
– 1 ч. чаша олио – олиото е необходимо, за да си топите ръцете в него, докато месите. Когато се меси комбинирано с масло и олио има по-голям шанс да се получат „конците” в тестото. Някои използват мас, вместо олио, но аз не съм пробвала.
– 100 гр. стафиди
– 1 ванилия
– 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Най-важното е да затоплите помещението, в което ще работите. Ако в стаята не е топло, тестото няма да се получи. Включете фурната на 50 гр. с отворена врата на печката или си пуснете духалка. Вратите да са затворени, за да не става течение.
2. Всички продукти също трябва да са леко затоплени (не горещи !). Яйцата да не са от хладилника. Извадете ги на стайна температура от предната вечер. Понеже няма как да се затопли брашно, се затопля тавата, в която ще смесвате съставките.
3. Затоплете млякото леко, колкото като си пъхнете пръста да е топличко, но да не пари (ако е горещо, маята се пресича). В дълбок съд сипете малка част от млякото, маята, 1 с.л. захар, 1 щипка сол, 2 с.л. брашно. Най-добре с дървена лъжица (не е фатално и да е метална) разбъркайте до получаване на каша. Оставете да набъбне за около 15 мин. Когато си увеличи обема около три пъти (на око), разбъркайте и оставете за още 10 мин.
Съвет: Не си мислете, че ако сложите повече мая, ще се подсигурите с хубаво тесто. Работата е там, че ако маята е повече, се получава кафяво оцветяване и силен дъх на козунака.

4. През времето в което набъбва маята, в друга купа смесете останалото затоплено мляко и захарта. Разбъркайте,за да почне да се топи захарта.
5. Разбийте хубаво яйцата, добавете рома и ванилията.
6. Смесете яйчената смес с разтопената в мляко захар (4+5).
7. Пресейте брашното !!! в голяма тава. Това в много важна стъпка, която доста хора пренебрегват. Спестявайки си 10 минути за пресяването на брашното, поставяте на риск цялата многочасова и уморителна операция по приготвянето на козунака. Ако нямате сито, използвайте гивгир. С него става значително по-бавно, но не пропускайте тази стъпка. Всякакъв вид пресяване е по-добре от никакво. Когато брашното се пресява, се вкарва въздух, който помага за добро тесто.
8. Разтопете маслото, без да го запържвате. Това става в микровълнова, като предварително го нарежете на части, защото ако е цяла буца, избухва и вместо да месите, ще трябва да чистите. Друг начин е да го разтопите на водна баня.
9. В тавата с пресятото брашно, направете кладенче в средата и последователно изсипете 6 (яйчената смес със разтопената в мляко захар), 8 (разтопеното масло) и накрая 3 (набъбналата мая).
10. Започнете да оформяте тестото, като периодично си топите ръцете в олиото.
11. Като почне да придобива хомогенен вид, го вадите от тавата. Намазвате плота (масата) с олио и почвате да го месите усилено. Някои удрят тестото в плота (т.нар „биене”).
12. Тестото трябва да е ТОПЛО, МЕКО, РАЗТЕГЛИВО, да НЕ ЛЕПНЕ и след около 20 мин. месене да започне да става на шупли. Ако тестото е много лепкаво (разтича се и не можете да го отлепите от плота), добавете още брашно, като ръсите по малко с ръка.
13. Когато сте получили тестото, което на вид ви харесва, независимо дали е на шупли или не (понякога не се получава с мехури, но това не значи, че няма да набъбне по-късно), го обмазвате с олио (за да не стане с твърда кора), поставяте го в голяма купа и го покривате с кърпа (или фолио). Купата да е по-голяма от тестото, защото в следващите 50-60 мин. то ще си удвои/утрои обема.
14. Поставяте купата на топло. Например на стол в близост до отворената врата на фурната, загрята на 50 градуса или пред духалката, но НЕ във фурната.
15. След като тестото се е уголемило значително (след 50-60 мин.), го премесвате наново за кратко (2-3 мин.), като пак си мажете ръцете с олио. Докато месите, добавяте стафидите.
16. Разделяте тестото на части (може да отрязвате части с нож) в зависимост от тавите, в които ще го печете.
Имайте предвид, че тестото, поставено в съда за печене, трябва да заема 1/3 от обема му. По време на печенето, тестото се уголемява още 2-3 пъти.

17. Един от начините за оформяне е за правоъгълна тавичка тип „за кекс” (аз използвам алуминиеви форми за еднократна употреба).
18. Разделяте тестото на 3. Оформяте три ленти, които сплитате на плитка.
Намазвате формата за печене с останалото олио (само намазвате, не пълните
сантиметър олио) и поставяте сплетеното козуначено тесто вътре. Намазвате отгоре със запазения разбит жълтък – за блясък
19. Оставяте тестото отново да втасва, както е във формата за печене ~15-20 мин. След това, за хубав вид на крайния продукт, поръсвате обилно с кристална захар.

20. Печете на 180-200 градуса , в предварително загрятата фурна (с вентилатор или без), в продължение на ~ 45 мин. Времето може да варира, в зависимост от готовността на козунака.
Готовността се проверява с клечка за зъби. Ако като забучите в тестото и извадите по нея няма залепнало тесто – значи е готов.

Спасителен план:

Изпълнили сте рецептата, но козунакът не се е получил според очакванията ви. Например е твърд или сух, попрепечен и тн. Няма да изхвърляте труда си, а ще го оползотворите в следната лесна рецепта:

Забърквате смес за крем карамел. В тавичка нарязвате козунака и го подреждате на дъното и. Заливате със сместа. Напоените парчета козунак изплуват на повърхността. Печете в умерена фурна, на водна баня, както се пече крем карамел и се получава чудесна козуначено-крем-карамелена торта, с която спасявате положението и всички са много доволни.

Агнешко печено:

За агнешкото печено, не ви трябват никакви готварски умения.
Взимате месото- плешка или бутче, слагате го в тавата за печене. Обтривате месото със сол, черен пипер и по желание червен пипер. Сипвате вода докато запълни половината от обема на съда! Завивате с фолио тавата.
Слагате да се пече във фурната на 180-200 градуса. Има съотношения колко килограма месо за колко време се пече, но при агнешкото – колкото повече, толкова по –добре.
Една плешка е хубаво да се пече минимум 3 – 3.30 часа. Едно бутче – 4 – 4,30 часа. След като сте пекли поне 3 часа, махате фолиото. Месото трябва да се отделя от кокъла, като го допирате с вилица. Оставяте го открито да придобие златна коричка (още ~ 25-30 мин), като от време на време го поливате със соса, за да не се изсуши.

Агнешки котлетчета:

Мариновате котлетчетата със сос Уорчестър, горчица и малко сол или с какъвто сос за месо имате под ръка. След като престоят >= 20 мин., включвате котлона и в нагорещен незалепящ тиган БЕЗ мазнина, нареждате котлетчетата. Държите по 1-2 минути на страна. Това време е напълно достатъчно, за изпичането на котлетите. Ако държите повече време, стават прегорели и сухи. Тази рецепта е супер бърза, вкусна и ефектна за гости. Подходяща е за всеки, който няма време и желание да се занимава с готвене по празниците. Приготвят се непосредствено преди консумация, защото като изстинат не са толкова вкусни.

Дробсърма:

Също става много лесно.
Взимате „агнешки комплект”. Тънкостта е да НЕ варите дроба, ами да го запържите. Нарязвате пресен лук и го запържвате с олио. Прибавяте нарязания на дребно комплект. Запържвате няколко минути, колкото да не е сурово.
Слагате сместа в тава. Добавяте ориз, като спазвате пропорцията 1 чаша ориз + 3 чаши вода. Добавяте сол, чубрица и подправки на вкус. Разбърквате сместа и оставяте да се пече на 200 градуса, като не пипате повече, докато вече няма останала вода в тавата и оризът изглежда готов.
Приготвяте заливката от кисело или прясно мляко с яйце (според вкуса ви), заливате отгоре и оставяте 15-20 мин. докато се запече.

velikden_iaice

Надявам се да съм ви била полезна с някой от изброените начини да се представите подобаващо на Великден. Весел празник! :)

Публикувано в категория: Размисли . Тагове: , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

3 Коментари

  1. Slavena
    Изпратен 05.04.2010 на 8:07

    Стана НЕВЕРОЯТЕН!!! Много, много, МНОГО благодаря за подробните обяснения, направихте празика ми прекрасен! Надявам се вашия е бил също такъв!

    Козунакът стана на конци и е изключително вкусен. Мога да добавя няколко бележки, особено за хората, които живеят в чужбина и нямат активна мая (на кубче). Едно кубче се равнява на 2.5-3 пакетчета суха мая. Също трябва да познавате много добре фурната си, ако не печете често, козунакът на 180 стана по-пухкав. Ако започне да загаря отгоре, а не грешите с температурата, сложете лист хартия за печене, без да го увивате. Захарта за порсване трябва да е от тази на едрите кристали, защото иначе се губи чарът и част от вкуса. Ядките отгоре изгоряха, така че ги препоръчвам да ги сложите вътре.

    Благодаря отново за невероятната рецепта! След 7 години в чужбина, и няколко неуспешни опита, вече почти се бях отказала от Великден с истински козунак. Весел празник на всички!

  2. k
    Изпратен 01.04.2010 на 1:09

    dosta zabavno zvuchi :)
    mai shte se probvam. ne me e strah chak tolkova.
    blagodaria za podrobnoto opisanie!

  3. malina subcheva
    Изпратен 30.03.2010 на 10:37

    оставям без коментар!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи